CD&V vraagt aan het gemeentebestuur om troostplekken voor sterrenkindjes te voorzien. Die zijn er volgens de partij nog niet en daarom roepen ze op om witte lintjes of sterretjes te hangen in een boom op de begraafplaats.


“Een sterrenkindje is een baby die sterft voor, tijdens of niet lang na de geboorte”, zegt Kirsten Hoefs (CD&V). “Een kind verliezen is zowat het ergste wat een ouder kan overkomen. De tijd staat helemaal stil, dat leven waar je zo naar hebt verlangd is niet meer. Verlies je een sterrenkindje voor je twintig weken zwanger bent, dan bestaat er geen wettelijk kader en kan je je kindje geen officiële naam geven of laten erkennen. Waar moet je naartoe met je verdriet?”

Eenzaam en verborgen

“Vaak dragen ouders dit verlies eenzaam en verborgen”, vult Jelle De Wilde (CD&V) aan. “Dit kan anders volgens ons. Ouders en hun familie verdienen een waardige plek waar ze kunnen rouwen en het verdriet letterlijk een plaats kunnen geven. Een duurzaam symbool van troost, bezinning en verbondenheid. Maar deze plekken ontbreken in onze gemeente.”
CD&V vroeg in 2019 om hier aandacht voor te hebben bij de heraanleg van de begraafplaatsen die was aangekondigd. “Maar we stellen vast dat er nog geen troostplek voor sterrenkindjes is”, weet Hoefs. “Met Allerheiligen voor de deur, willen we graag een plaats geven aan iedereen die er nood aan heeft. Wit is de kleur van perfectie, van licht, van onschuld, maar ook van een nieuw begin.”

Wit lintje hangen

“We roepen daarom op om een wit lintje te hangen in de boom op de begraafplaats. Of je kan een sterretje knutselen en dit in deze boom hangen. Zit even rustig op een bankje bij deze boom en rouw, rust, kom op adem en kijk vooruit. Wij kijken alvast uit naar een waardige en definitieve troostplek in 2022.” CD&V hing een pamflet bij de boom met een warme oproep om een wit lintje of sterretje op te hangen. De brief werd door alle CD&V-raadsleden getekend.

Bron: Het Nieuwsblad